3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron • przepis • składniki • przygotowanie
Co można zrobić z awokado? Wegańskie lody czekoladowe, chlebek z awokado i pyszne spaghetti z sosem z awokado! Wszystkie przepisy zdradzi Ci Kinga Paruzel!

Składniki
Instrukcje przygotowania
WEGAŃSKIE LODY CZEKOLADOWE
z awokado Przygotuj blender gałkownicę Miąższ awokado razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w kielichu blendera. MIKSUJEMY NA GŁADKI: krem.
MASĘ PRZELEWAMY DO
miski i wkładamy do zamrażarki.
CO 30 MINUT
mieszamy masę, aby nie utworzyły się lodowe kryształki.
MASA TĘŻEJE
ok. 3 GODZIN.
LODY NAKŁADAMY ZA
pomocą gałkownicy do miseczek.
OPRÓSZAMY WIÓRKAMI
kokosowymi.
CHLEBEK AWOKADO PRZYGOTUJ
blender keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm piekarnik rozgrzany do 180°C Miąższ awokado, jajka, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy i stałą część mleczka kokosowego umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.
W MISCE ŁĄCZYMY
mielone migdały, kakao, sól, sodę. ORZECHY PEKAN: siekamy.
CZEKOLADĘ KROIMY NA
drobne kawałki – połowę odkładamy na bok. SUCHE SKŁADNIKI MIESZAMY: dokładnie. NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIKSOWANĄ: masę.
CAŁOŚĆ MIESZAMY DO
połączenia składników.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. DEKORUJEMY RESZTKĄ POSIEKANEJ: czekolady.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 180°C.
PIECZEMY OK.
40 MINUT, DO: suchego patyczka.
SPAGHETTI Z SOSEM
z awokado Przygotuj blender tarkę o małych oczkach Miąższ awokado i pozostałe składniki sosu wkładamy do kielicha blendera.
DOLEWAMY OLIWĘ I
miksujemy na gładką masę.
MAKARON GOTUJEMY WEDLE
wskazań na opakowaniu. PAPRYCZKĘ CHILI DROBNO: siekamy.
NA DNO DOBRZE
rozgrzanej patelni wylewamy oliwę i podsmażamy chili. MAKARON PRZEKŁADAMY NA: patelnię.
ZOSTAWIAMY ODROBINĘ WODY
po makaronie.
DO MAKARONU DODAJEMY
zielone pesto z awokado.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD
patelnią i mieszamy.
JEŚLI SOS JEST
za gęsty – dodajemy odrobinę wody po makaronie.
OPRÓSZAMY PARMEZANEM STARTYM
na tarce o małych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3806 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1902 kcal
Tłuszcz
166,5 g
Węglowodany
96,6 g
Błonnik
45,9 g
Białko
40,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chińskie ciasteczka z wróżbą
Dobra wróżba przydaje się na każdą okazję… tak jak i ciasteczka! Te z przepowiednią oczarują nie tylko najmłodszych.

Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Lody z awokado? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Zobacz, jak przygotować domowe lody czekoladowe – i to w wersji wegańskiej!

Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
Kiedy awokado spotka się z pastą jajeczną, powstanie smakowita przekąska, która sprawdzi się nie tylko podczas Sylwestra.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta kanapkowa z oliwkami
Zadbaj o urozmaicenie tego, z czym podajesz chleb! Wypróbuj przepis Pauli na aromatyczną pastę z twarogu z dodatkiem oliwek i szczypiorku.

Sałatka leśna polana
Sałatka leśna polana to nietypowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Inspirowana naturą, przypomina bogatą w smaki polanę w lesie, pełną kolorów i różnych tekstur. W warstwach tej sałatki znajdziemy aromatyczne składniki, takie jak grzyby, warzywa i jajka, które razem tworzą harmonijną całość, chętnie wybieraną na bożonarodzeniowy stół. Poznaj przepis na tę pyszną sałatkę!

Ceviche z tuńczyka w puszce
Szybki pomysł na orzeźwiającą przystawkę lub lekki posiłek w ciągu dnia. Wystarczą tuńczyk w puszce, kilka innych składników i gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warstwowa sałatka cobb w słoiku
Pieczony kurczak, boczek i mnóstwo warzyw w jednym słoiczku, który możesz zabrać wszędzie! Właśnie taka jest warstwowa sałatka cobb, którą przygotujesz, wybierając przepis Karola.

Schab z morelami
Słodki akcent w wędlinie zapewnią suszone morele! Przygotuj schab z szynkowaru i ciesz się smakiem kanapek z domowymi wyrobami.

Makaron z boczniakami po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!